Oops, an error occurred! Code: 20230324061559e8110164
Arcus College

Het idee achter de bouw van Arcus

Architect: IAA Architecten
Locatie: Heerlen – Nederland
Aanemer: Laudy Bouw & Ontwikkeling
Gevelpanelen en montage: ZND Nedicom
Materiaal en advies: Jack Muller BV en ArcelorMittal

Het voor de gevels van het Arcus College toegepaste Granite® HDX, is een zeer flexibel laksysteem met een laagdikte van 55 micron toegepast op een metallisch bekleed substraat met Z275 g/m2 voor een hoogwaardige uitstraling in champagne-goud met een garantie van 30 jaar. Granite® HDX van ArcelorMittal, de creatieve oplossing voor complexe en veeleisende dak- en gevelbekleding, maakt deel uit van het Nature-gamma van voorgelakt staal en is vrij van zeswaardig chroom en zware metalen (REACH/RoHS)


Draagvlak creëren
In een nauwe samenwerking met collega’s en samenwerkende adviespartijen dacht IAA Architecten van concept tot detail mee in het bouwproces. Dit gaat altijd in samenspraak met onze opdrachtgever. Voor de bouw van het Arcus College betekende dit ook dat er draagvlak bij de medewerkers moest worden gecreëerd. Er was daarom regelmatig overleg met de verschillende afdelingen. Zo kon de nieuwbouw worden afgestemd op de wensen van de gebruikers van het gebouw en de invoering van het nieuwe onderwijssysteem Competentiegericht Onderwijs (CGO). Mede door de grote betrokkenheid van de medewerkers, met wie in een goede dialoog tot betere oplossingen kon worden gekomen, is het gebouw goed passend gemaakt voor de doelgroep.

Ontmoeten
Bij onderwijs staat ontmoeten centraal. Iedereen is jong geweest en heeft goede herinneringen aan de studententijd. Een goed en functioneel gebouw dat als ontmoetingsplek dient, speelt daarbij een belangrijke rol. Het was daarom een leuke uitdaging om een plek te creëren voor de studenten van het Arcus College, waar een prettige en uitdagende omgeving van belang is om goede studieresultaten te stimuleren. Als dit wordt bereikt met de bouw van een onderwijsinstituut, dan is dat het grootste compliment dat een architect kan krijgen. In het ontwerp van het Arcus College is een Venetiaans plein gecreëerd, waardoor het uitenleven een centrale plek inneemt rondom de verschillende schoolgebouwen. Door voor elke branche een apart gebouw neer te zetten wordt een klein dorp gecreëerd, waardoor het schoolleven wordt beleefd als een wereld op zich waar leren en ontmoeten samenkomen.

Eigen identiteit
Voor elke branche, in totaal vijf, is een eigen identiteit neergezet. Vanaf de buitenzijde uit zich dat in verschillende kleuraccenten, terwijl de basis materialisering van alle branchegebouwen gelijk is. De plint rondom de gebouwen is van polyester beton. Dit geeft een grove structuur, waardoor een steenachtig effect ontstaat. De kleur van de plint is warmbruin en wordt begroeid met groen. De vensters waarop de branche staat hebben een champagnekleur. Het dek is groen aangekleed, met verschillende grassen en is half verhard. De twee luifels die toegang geven tot het gebouw zijn echte eyecatchers. Deze begeleiden de mensen naar de centrale hoofdentree.

Buiten en binnen
Tijdens het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met de functionaliteit, de omgeving, de wetgeving en regelgeving, milieuaspecten, geluidsaspecten en de brandveiligheid. Uniek aan het Arcus College is dat het gelegen is grenzend aan het landgoed Terworm, waardoor er met veel zorgvuldigheid een ontwerp is gemaakt. Door de prachtige omgeving heeft IAA Architecten op verschillende manieren het buiten- en binnenleven met elkaar kunnen verbinden. Daarbij zijn de grote hoogteverschillen in het landschap benut om een gedeelte, waaronder de parkeerplaatsen, onder de grond te plaatsen.